Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

SDG 8: Waardig werk en economische groei

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

In gesprek met... Jan Snijders, vakdocent SVO, Sem Pieper, productiemedewerker Ekro en Bert Bosveld, expeditiemedewerker ESA

De vier Nederlandse vleesverwerkende bedrijven van de VanDrie Group (ESA, Ekro, T. Boer & zn en Ameco) bieden samen werkgelegenheid aan zo’n 900 personen (exclusief inleen). De bedrijven zijn officieel Erkend Leerbedrijf. Een leerbedrijf is officieel verantwoordelijk voor de uitvoering van de beroepspraktijkvorming van een mbo-opleiding. In een leerbedrijf maken leerlingen kennis met de praktijk en leren ze wat er van hun verwacht wordt. Het werk binnen de vleesbedrijven is deels geautomatiseerd maar is op bepaalde plekken nog steeds arbeidsintensief en vereist ambachtelijk vakwerk. De vereisten rondom tracering en voedselveiligheid vragen daarnaast veel van medewerkers. Daarom ontwikkelt de VanDrie Group voor haar medewerkers in samenwerking met vakopleiders zoals SVO (Vakopleiding Food) op maat gemaakte mbo-cursussen en opleidingen. Sem Pieper, productiemedewerker consumentenproducenten bij Ekro en Bert Bosveld, expeditie medewerker bij ESA, doorlopen bij Jan Snijders van SVO momenteel een aantal niveaus van de mbo-vakopleiding ‘medewerker versindustrie’. Zij doen dit in het kader van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), waarin werken met leren wordt gecombineerd. Gedrieën vertellen zij over hun drijfveren.

Het werken op een vleesverwerkend bedrijf is voor veel mensen onbekend terrein. Hoe zijn jullie in deze sector terecht gekomen?

Jan: ‘Al op mijn dertiende had ik vakantiewerk in een slachterij en op mijn zestiende mocht ik naar de slagersvakschool. Als je er open voor staat en je kansen pakt, is het een mooi vak om in door te groeien. In de weekenden hielp ik mee met noodslachtingen. Dit zijn slachtingen van gezonde dieren die om welzijnsredenen niet levend naar het slachthuis kunnen worden vervoerd. Daar kreeg je niks voor maar je leerde er veel van.

Na een periode als ambachtelijk slager en keurmeester te hebben gewerkt en na diverse andere banen in het bedrijfsleven ben ik in 2007 bij SVO gestart. Het is heel leuk om alle ervaring die ik heb opgedaan te delen met studenten. Het is belangrijk dat de kennis in ons vak gewaarborgd blijft.’

Bert Bosveld

Bert: ‘Van jongs af aan wilde ik al de slachterij in omdat mijn vader er werkte. Begin jaren ’90 van de vorige eeuw kon je nog vrij makkelijk zonder diploma van school en in het slachthuis kreeg je direct goed betaald. Inmiddels ben ik 45 en zou ik niks anders meer willen. Ik vind het gewoon heel leuk. Mijn collega’s, mijn werk bij ESA.’

Inmiddels ben ik 45 en zou ik niks anders meer willen. Ik vind het gewoon heel leuk. Mijn collega’s, mijn werk bij ESA.

Bert Bosveld

Sem: ‘Ook ik treed net als Bert in mijn vaders voetsporen, mijn vader werkt momenteel bij ESA. Via een vakantiebaan ben ik in het vak geïnteresseerd geraakt en kon in juni 2020 bij Ekro aan de slag. Op dat moment was ik pas 16 en nog leerplichtig. De mbo-vakopleiding leek mij leuk om te doen en zo heb ik Jan Snijders van SVO ontmoet.’

VanDrie Group is net als veel andere bedrijven in de vleessector altijd op zoek naar vakmensen. Zien jullie je werk als een ambacht?

Sem Pieper

Bert: ‘Waar ik nu sta heb je niet echt het strikte vakambacht nodig. Bij expeditie is het vlees al verwerkt en maken wij het klaar voor transport. Er gaat veel digitaal en is nu geen zwaar werk meer. Misschien is het dus niet het meest ambachtelijke, maar dit werk moet secuur gebeuren. We controleren de producten nauwgezet of het voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Ook letten we op het voorkomen van condens van de expeditie. We vullen daarvoor constant controlelijsten in. Het is een heel breed assortiment aan taken.’

Sem: ‘Ik vind het interessant om van een stuk vlees, een onderdeel van een kalf, een mooi stukje kwalitatief product te maken. Als wij van de bovenbil schnitzels moeten maken en er zit bijvoorbeeld nog een zijstuk aan, dan snijden wij dat netjes bij. En als er nog een zeen op zit of een beetje vet dan moet dat er ook af. Dan vriezen wij de bovenbil aan en portioneren ze machinaal. Je maakt echt vlees voor klanten klaar, je moet vliezen, je moet netjes snijden, dat is wel een ambacht. Ik word bij Ekro nu vooral ingezet voor het bewerken van het vlees en daar valt echt veel in te leren.’

 Ik vind het interessant om van een stuk vlees, een onderdeel van een kalf, een mooi stukje kwalitatief product te maken. 

Sem Pieper

Jan: ‘Ja, ik zie ons werk als een ambacht. Een dier dood maken moet op een respectvolle, vakkundige manier gebeuren. Voor ons vak en binnen de opleiding is dierenwelzijn een van de belangrijke thema’s. Dat we dieren op een diervriendelijke manier behandelen is iets wat de consument van ons verwacht. Goed dierenwelzijn is bovendien goed voor de kwaliteit van het vlees. Mijn opvatting is dat je het welzijn van de dieren die je slacht altijd nauwlettend moet volgen. Je moet medewerkers daarom op dierenwelzijn blijven trainen.’

Waarom hebben jullie weer voor de schoolbanken gekozen?

Bert: ‘Ten eerste door mijn kinderen. Ik druk ze zelf altijd op het hart, ‘haal je schooldiploma’s’. Maar ze zeiden heel terecht: ‘Ja maar papa, jij hebt toch ook geen diploma?’. Daar zit natuurlijk wat in. Ten tweede wil ik mezelf nu verder ontwikkelen, in mijn rol bij ESA maar ook als professional. Als ik te lang hetzelfde doe ga ik me vervelen. Ik wil mijn kennis blijven uitbreiden en het liefst overal in de productielocatie kunnen staan en alles kunnen doen. Op het moment sta ik nu vooral achter een computer en dat is voor de lange termijn gewoon niks voor mij. En stel dat er ooit iets gebeurt met het bedrijf? Dan heb ik wel mooi die papiertjes op zak.’

Sem: ‘Ik ben nog heel jong en leer dus nog makkelijk. Je krijgt door deze opleiding goede kennis over het vak en wordt bewust van je verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld over voedselveiligheid. Je leert de risico’s en krijgt beter inzicht in het proces. Dat mocht er ondanks alles toch iets misgaan, je ook actie weet te ondernemen als er geen leidinggevende is. Het gaat ook over leiderschap. Hoe dat in elkaar zit.’

Wat leren jullie in deze opleiding?

Bert: ‘Ik heb meer respect voor het bedrijf gekregen, met wat voor processen je allemaal moet werken. Ik heb inzicht gekregen in hoe de keten loopt. Over wat je allemaal moet doen voordat je mag beginnen met vlees verwerken. Je denkt misschien van, “ze gaan gewoon slachten”, maar er zijn zoveel dingen die erbij komen kijken. Hier wordt alles met respect gedaan en als je niet met respect met dieren omgaat kun je gelijk wegwezen. Dan heb je niks te zoeken op het bedrijf. Dat vond ik trouwens voor deze opleiding ook al. Ik ben trouwens een tijd vrijwilliger geweest bij de Dierenbescherming en als ik bij ESA missstanden zou zien dan neem ik geen blad voor de mond.’

Sem: ‘Ik doe nu inmiddels niveau 3 van de vakopleiding. Hierdoor vergroot ik mijn financiële inzicht en kennis over logistiek. Je leert over zorgsystemen en je moet een verbeterplan schrijven.’

Jan Snijders

We leiden op in het vak als zodanig, maar tonen ook wat zoal vooraf en achteraf in de keten gebeurt. 

Jan Snijders

Jan: ‘We leiden op in het vak als zodanig, maar tonen ook wat zoal vooraf en achteraf in de keten gebeurt. We zijn zelf aan het uitbenen geweest. Wat zit nou waar? We bezochten met de jongens DrieVeld, het onderzoekscentrum van de VanDrie Group om meer te leren over de kalverhouderij en een kookworkshop te volgen. Daar kwamen de lessen uitbenen weer van pas omdat het belangrijk is om te weten wat waar in het karkas zit omdat dat mede de bereidingswijze bepaalt. Uiteraard volgde na het bereiden van het kalfsvlees de proeverij. Onderling verschillen de technische delen van structuur, smaak, mondgevoel en bite. Mij gaat het om het delen van ervaringen. Uiteindelijk zie je een vakman staan. Als mijn studenten succesvol zijn, dan geniet ik daar van.’

Blijven jullie doorleren?

Bert: ‘Absoluut, ik wil me zo ver mogelijk blijven ontwikkelen. En die kans krijg ik bij de VanDrie Group gelukkig ook. Door niveau 3 te gaan doen kan ik meewerkend voorman worden. Ik ben nu plaatsvervangend voorman op de momenten dat mijn baas er niet is, maar dan kan ik die leidende rol door mijn diploma ook officieel vervullen.‘

Sem: ‘Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en doorleren. Graag ga ik ook niveau 4 doen. Dat is nog niet zeker, maar ik denk wel dat dit bij de VanDrie Group kan.'