Trends en ontwikkelingen
Als bedrijf staan we niet los van de wereld om ons heen. Ontwikkelingen in de levensmiddelenbranche, Europese veehouderij en maatschappij vragen om anticipatie op wat er om ons heen gebeurt. Alleen op die manier kunnen wij succesvol blijven en relevant invulling geven aan de maatschappelijke uitdagingen waar wij als bedrijf voor staan. De impact van de COVID-19-pandemie heeft op korte termijn acties van ons gevraagd, maar tegelijkertijd een vergrootglas gelegd op bestaande trends en ontwikkelingen die op langere termijn impact op onze bedrijfsvoering zullen hebben. Deze inzichten geven samen vorm aan de volgende stappen van onze organisatie en de individuele dochterbedrijven.
ER IS EEN GROEIENDE WERELDBEVOLKING.
DIT VRAAGT OM MEER VOEDSELPRODUCTIE.
De wereldbevolking zal naar verwachting in 2050 9,8 miljard bedragen. In relatief korte tijd komen er vele monden bij om te voeden. Tegelijkertijd neemt de mondiale welvaart toe. In het voldoen aan die toenemende vraag naar voeding kan veilig, betaalbaar en duurzaam geproduceerd dierlijk eiwit een essentiële rol spelen.
TEGELIJKERTIJD NEEMT DE AANDACHT VOOR DUURZAAM
ONDERNEMEN EN GEZONDHEID TOE.
Met de toenemende vraag naar voedsel, neemt ook de vraag naar natuurlijke grondstoffen toe. Naar verwachting worden grond, water, fosfaat en fossiele grondstoffen steeds schaarser. Tegelijkertijd hebben wereldwijd veel mensen geen of slechte toegang tot voldoende en gezond voedsel. Volgens cijfers van de FAO hebben ruim 800 miljoen mensen dagelijks honger en zijn ruim 1 miljard mensen ondervoed. Daartegenover staat dat bijna 2 miljard mensen kampen met overgewicht, waarvan het aantal mensen met obesitas ruim 650 miljoen is.
DIT BETEKENT DAT STEEDS HOGERE EISEN GESTELD WORDEN AAN BOEREN EN VOEDSELPRODUCENTEN.
We moeten toe naar een duurzamer voedselsysteem waarin natuurlijke grondstoffen maximaal worden benut en gezocht wordt naar circulaire oplossingen. De nieuwe generatie boeren, voedselproducenten en haar medewerkers moet zoeken naar vernieuwende productiemethoden om negatieve klimaatimpact te beperken. Goede scholing is hierin een vereiste. De route naar een duurzamer voedselsysteem vereist flexibiliteit en veerkracht om op korte en lange termijn te reageren op de impact van klimaatverandering en om de hierdoor ontstane kansen te benutten. Tegelijkertijd moet het beschikbare voedsel beter worden verdeeld, voedselverspilling zoveel mogelijk worden voorkomen en daarmee het onnodig verlies van grondstoffen. Om dit te realiseren, moet nauw worden samengewerkt met ketenpartners en andere stakeholders. Van producent tot consument, iedereen in de voedselketen heeft hierin een belangrijke rol te vervullen.
KLIMAATDOELSTELLINGEN VEREISEN VERGAANDE STAPPEN OM IMPACT TE VERLAGEN.
Internationaal zijn diverse afspraken gemaakt om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en een verdere opwarming van de aarde te beperken. De afspraken uit het VN-Klimaatakkoord van Parijs (COP21) die vijf jaar geleden zijn gemaakt, gingen in 2020 in. Centraal hierin staat het terugdringen van de uitstoot van emissies. Ook Nederland heeft zich aan deze afspraken gecommitteerd en vertaald naar nationale doelstellingen. Van iedere sector wordt een inspanning verwacht, zo ook de veehouderij. Eind 2020 heeft de Europese Unie deze klimaatdoelstellingen nog eens aangescherpt. In 2030 moet de EU niet 40, maar 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Het is de vraag in hoeverre dit wordt doorvertaald naar de Nederlandse Klimaatwet.
TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN MOETEN EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN DUURZAMERE LANDBOUW.
Op het moment wordt in Europa kritisch gekeken naar veehouderij in relatie tot de milieuproblematiek. In het maatschappelijk debat ligt de focus met name op de kosten en impact van de productie van plantaardige voeding ten opzichte van voeding die ingrediënten van dierlijke oorsprong bevat. De verkleining van de Europese veestapel wordt als belangrijk onderdeel genoemd in het terugdringen van emissies en het behalen van de EU-doelstelling.
Hierbij wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat Europa een aantal van de meest efficiënt producerende veesectoren ter wereld heeft, zo stelt het rapport ‘Future of EU livestock: how to contribute to a sustainable agricultural sector’, een rapport van de Europese Commissie gepubliceerd in juli 2020. Het rapport stelt dat juist moet worden voorkomen dat de productie (en de daarmee samenhangende effecten) van dierlijke eiwitten van Europa naar andere delen van de wereld wordt verplaatst, waar de productie minder efficiënt is met een hogere CO2-voetafdruk tot gevolg. Innovatie moet het hart worden van de Europese veehouderij, zo stelt de Europese Commissie. Door in te zetten op technologische innovaties, kunnen de processen in dierlijke eiwitketens efficiënter en daarmee duurzamer worden gemaakt, waardoor ruimte overblijft voor natuur en biodiversiteit.
VOEDINGSPATRONEN MOETEN DUURZAAM, DIVERS EN VOL VOEDINGSWAARDE BLIJVEN.
Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zet vol in op de transitie naar kringlooplandbouw. Dit is een landbouwsysteem waarin niets verspild wordt en reststromen maximaal ingezet worden. Dieren spelen hierin een belangrijke rol, stellen onder andere experts van de Nederlandse Wageningen University & Research, doordat zij reststromen die niet (meer) geschikt zijn voor humane consumptie kunnen omzetten in voedsel met een hoge voedingswaarde. Denk aan eieren, zuivel en vlees. Wereldwijd bestaan echter grote verschillen in het gebruik van dierlijke producten, variërend van grote overconsumptie tot aanzienlijke eiwittekorten. Op globale schaal ligt het voor de hand dat we toegaan naar een meer circulaire, gematigde dierlijke eiwitconsumptie die past bij een gezonde levensstijl.
KANSEN VOOR DE VANDRIE GROUP
Als producent in de dierlijke eiwitketen wil de VanDrie Group haar rol en verantwoordelijkheid nemen in het bijdragen aan de voedselvoorziening voor een groeiende wereldbevolking, met oog voor onze mensen en onze impact op dier en klimaat. Trends en ontwikkelingen hebben direct effect op de VanDrie Group. Tegelijkertijd bieden deze kansen ruimte om invulling te geven aan onze ambities en (toegevoegde) waarde te creëren. Enerzijds met onze kernactiviteit – het produceren van hoogwaardige, veilige en voedzame dierlijke eiwitten – en anderzijds door in onze rol als ketenregisseur te sturen op (vooruitgang en) verduurzaming in elke schakel van onze keten.
Willen we bijdragen aan een duurzame voedselketen en het realiseren van duurzame en gezonde voedingspatronen, dan moet elke schakel in onze keten optimaal functioneren. Het vraagt ons te anticiperen op de ontwikkelingen die op ons af komen en daarbij onze gestelde koers richting 2025 niet uit het oog te verliezen. Onze strategische pijlers vormen de basis voor het creëren van toegevoegde waarde en het verzilveren van kansen, waarbij continue ontwikkeling, dialoog, samenwerking en bijsturing een gegeven zijn. In het hoofdstuk Over VanDrie Group geven we daar meer invulling aan.
Onze marktpositie
We leggen actief verbinding met afnemers en consumenten, we vullen klantwensen in, we zetten in op het eco-design van onze producten (verbetering duurzaamheid), we spreiden risico’s op afzetkanalen.
Duurzaamheid
We beperken de impact op het milieu en de omgeving, we optimaliseren de grondstofstromen en voorkomen verspilling.
Diergezondheid en dierenwelzijn
We borgen de intrinsieke waarde van dieren in de gehele keten en verbeteren de algemene diergezondheid en verlagen daarmee het antibioticagebruik.
Voedselveiligheid
We gebruiken ons unieke track- & trace systeem,
bouwen ons kwaliteitsbeleid uit en beperken risico’s op voedselveiligheids-inbreuken.
Goed werkgeverschap
We leiden onze medewerkers op om tegemoet te komen aan de hoge maatschappelijke en wettelijke vereisten.