Lang dacht men dat zwarte zwanen niet bestonden. Zwanen horen wit te zijn. Maar men had geen gelijk. Zwarte zwanen bestaan wél.
Econoom Nassim Nicholas Taleb introduceerde in 2008 de ‘zwarte zwaan’ als metafoor voor situaties die volstrekt onvoorstelbaar zijn. Gebeurtenissen die desondanks wel gebeuren en vervolgens ook gigantische effecten hebben. Wellicht was de wereldwijde COVID-19 pandemie geen échte zwarte zwaan. Pandemieën zijn in meer en mindere mate vaker voorgekomen. Maar de gevolgen van COVID-19 zijn wel ongekend. Een onvoorspelbare economische crisis, lockdowns en een ‘anderhalve-meter-samenleving’. Wat begin 2020 ondenkbaar was, heet nu het nieuwe normaal. De VanDrie Group ondervond hard de gevolgen van COVID-19: collega’s die ziek werden en één die ons ontvallen is, grote marktverstoringen, kortstondige stilleggingen van bedrijven en veel onzekerheid. Een lastige tijd om het hoofd te bieden aan nog meer uitdagingen.
Naast COVID-19 staat Europa namelijk voor een ingrijpende klimaattransitie. In Nederland moet daarnaast de stikstofuitstoot verlaagd worden. Het credo is dat landbouw en voedselproductie duurzamer moeten. Ondanks het onzekere perspectief als gevolg van COVID-19, spreken wij het doel uit om aan die uitdagingen te werken, samen met partners. Voor de komende jaren hebben we veel ambities om onze activiteiten nog beter te maken met zo min mogelijk negatieve impact. Een kostbare opgave waarbij steun uit alle hoeken en van al onze stakeholders noodzakelijk is. Samen maken we een duurzame veehouderijsector.
Wat ons betreft zetten we volledig in op innovatie om dit doel te bereiken. In 2020 heeft de VanDrie Group daarom onderzoekscentrum Drieveld geopend. Hét epicentrum van de VanDrie Group om de inzet voor een duurzame veehouderij te laten zien. In Drieveld maken we de vertaalslag tussen externe ontwikkelingen en interne innovatie. Onderzoek gaat bijvoorbeeld over smart farming, het gebruik van alternatieve grondstoffen voor voeders, het verminderen van emissies via voer of het verbeteren van diergezondheid. We doen onderzoek naar de kalver- én melkveehouderij. Zo slaan we bruggen tussen sectoren.
Naast COVID-19 staat Europa namelijk voor een ingrijpende klimaattransitie. In Nederland moet daarnaast de stikstofuitstoot verlaagd worden. Het credo is dat landbouw en voedselproductie duurzamer moeten.
We geloven dat onze keten onze kracht vormt. We maken vanuit onze passie prachtige producten, of dit nu kalfs- of rundvlees is, of zuivelgrondstoffen, kalfsvellen of diervoeders zijn. Met bevlogen innovatie en een frisse blik vooruit verbeteren we ons bedrijf continu. Die ambitie past bij onze oorsprong als familiebedrijf en bij onze waarden. De VanDrie Group wil aan de hoogste normen voldoen, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Wij zijn onlosmakelijk verbonden met de maatschappij en de Europese landbouwsector. We denken mee en dragen bij. Niet alleen met holle frasen, maar met voelbare impact.
Al die ambities die we hebben, kunnen slechts worden waargemaakt met de inzet van onze medewerkers en samenwerkingspartners. De VanDrie Group is een diverse organisatie. We vinden het van belang dat iedereen zich thuis voelt en zijn of haar werk veilig kan doen. We zijn trots dat we 2020 hebben doorstaan door de niet-aflatende veerkracht en resultaatgerichtheid van onze medewerkers, kalverhouders, toeleveranciers en afnemers. Ook komend jaar blijft ieders inzet, flexibiliteit en deskundigheid hard nodig.
Meer weten over onze resultaten in 2020 en onze ambities voor de komende jaren? In deze MVO-rapportage lees je meer. Heb je vragen of opmerkingen over dit MVO-rapportage dan kun je die naar ons sturen via contact@vandriegroup.com.
Ik wens je veel leesplezier toe.
Marijke Everts
Director Corporate Affairs
28 juni 2021