Diergezondheid en dierenwelzijn
Het is onze verantwoordelijkheid om de intrinsieke waarde en behoeften van dieren in onze keten te garanderen. We blijven kritisch op onze eigen handelswijze en verbeteren onszelf continu. We zoeken zelf én in samenwerking met melkvee- en kalverhouders en kennispartners naar manieren om de algemene diergezondheid te verbeteren en dierziekten terug te dringen. Bovendien investeren wij in technische innovaties waarmee we dierenwelzijn objectief kunnen verbeteren.
Diergezondheid en dierenwelzijn in de keten
We verzekeren diergezondheid en -welzijn in onze gehele keten door dieren zorgvuldig te behandelen, inclusief het verantwoord gebruik van antibiotica en het minimaliseren van ongerief door de zogenaamde Zes principes te hanteren, zoals die door de Raad voor Dieraangelegenheden worden gehanteerd. Erkenning van de intrinsieke waarde en de integriteit van het dier (principe 1), goede voeding, goede omgeving, goede gezondheid (principes 2, 3 en 4). Mogelijkheden voor natuurlijke gedragingen (principe 5) en een overwegend positieve emotionele toestand.
Safety Guard
Voor het vastleggen van onze kwaliteitsgarantie voor de MVO-thema’s gebruiken we Safety Guard, het kwaliteitssysteem van de VanDrie Group. In diverse schakels van onze keten worden gegevens verzameld en vastgelegd die relevant zijn voor de borging van voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn.
Vitaal Kalf
Vitaal Kalf is een kwaliteitsregeling waarin de hele Nederlandse kalverketen is opgenomen. Dit betekent dat naast de kalverhouders de collecterende kalverhandelaren, verzamelcentra en be- en verwerkers deelnemen of verbonden zijn aan de regeling. Vitaal Kalf heeft als doel het houden van vitale kalveren en het bereiken van een goed dierenwelzijn en een maximale voedselveiligheid. De regeling kent (bovenwettelijke) voorschriften over de kwaliteit en gezondheid van het jonge kalf, de huisvesting, de voer- en drinkwaterkwaliteit, de bedrijfsinrichting en de hygiëne. Alle Nederlandse kalverhouders waarmee de VanDrie Group samenwerkt, moeten beschikken over het Vitaal Kalf-certificaat.
Reductie antibioticagebruik
In 2024 bedroeg de reductie van antibioticagebruik in onze keten 62 procent ten opzichte van 2009. De kalversector realiseerde tussen 2007 en 2020 een neerwaartse trend in het gebruik van antibiotica, tussen 2020 en 2022 stabiliseerde het gebruik en afgelopen jaar lijkt er sectoraal sprake van een beperkte stijging.
De sector zal de komende jaren de nodige interventies moeten gaan ontwikkelen en toepassen om de gezondheid van kalveren nog beter te borgen. Zoals in het sectorplan Veal Forward vastgelegd, worden in de komende jaren maatregelen voorgesteld die naar verwachting zullen leiden tot een betere gezondheid en verdere reductie in het antibioticumgebruik. Sectoraal is er in 2024 aan gewerkt om het antibioticagebruik per koppel in beeld te brengen, onderverdeeld in een start- en de rest van de productieperiode. Deze rekenwijze sluit beter aan bij de praktijk en verbetert de communicatie met de kalverhouders op dit punt.
De gewijzigde regelgeving in Duitsland met betrekking tot afvoerleeftijd van de kalveren vanaf de melkveehouderij (minimaal 28 dagen) heeft (nog) niet geleid tot verbetering van de gezondheid en helaas ook niet tot vermindering van het antibioticagebruik. Daarnaast zijn de dieren die uit Duitsland komen, ouder en dus zwaarder en zullen in geval van therapeutisch ingrijpen per dier meer antibiotica voorgeschreven krijgen. De e variatie in kwaliteit van de kalveren is toegenomen. Ook lijkt de blauwtong uitbraak van invloed te zijn geweest op ziekte incidentie onder gevoelige dieren.
Van melk naar meer vast voer
Voor een goede diergezondheid en dierenwelzijn is het juiste diervoeder essentieel. Gemiddeld kreeg een kalf in 2024 250 kilo kalvermelkpoeder in de vorm van melk, 360 kilo muesli en 40 kilo gehakseld stro. De combinatie van ruwvoer en melk leidt tot een goed ontwikkeld magensysteem bij de kalveren en daardoor een gezond kalf. Er wordt continu onderzoek gedaan naar een optimale samenstelling van het rantsoen.
Om de gezondheid van onze kalveren te borgen sturen we actief het hemoglobinegehalte waarbij onze norm duidelijk hoger ligt dan de Europese verplichting van gemiddeld minimaal 4,5 millimol per liter.
Goede zorg voor kalveren tijdens transport en vleesverwerking
Samen met kalverhouders en transporteurs wisselen we continu kennis uit over diergedrag bij het laden, lossen en vervoer. Al meerdere jaren delen we actief best practices met contractkalverhouders en transporteurs.
Daarnaast is het bij transport belangrijk om hittestress te voorkomen. In geval van hoge temperaturen nemen wij de volgende maatregelen:
-
De kalveren worden vroeger geladen en vervoerd en de beladingsgraad wordt verlaagd.
-
Als chauffeurs even moeten wachten op het terrein van onze bedrijven, gebruiken zij daarvoor gecreëerde schaduwplekken.
-
Door met een strakke tijdsplanning te werken voor de vervoeders, worden wachttijden bij het lossen bij onze bedrijven zoveel mogelijk beperkt.
-
Alle kalveren worden individueel gecontroleerd bij het lossen om te bezien of alle maatregelen goed werken.
-
Er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van klimaatgestuurde wagens om zo actief het binnenklimaat in de wagens te kunnen verbeteren.
-
Bij een temperatuur van 35 graden of hoger vindt geen vervoer plaats.
Animal Welfare Officers
Om ook tijdens de slacht te voldoen aan de eisen op het gebied van dierenwelzijn zijn bij al onze vleesverwerkende bedrijven Animal Welfare Officers aangesteld. Deze medewerkers zijn getraind diergedrag te herkennen en zijn expert op het gebied van welzijn bij kalveren en de processen in het betreffende bedrijf. Zij hebben een belangrijke rol bij de borging van dierenwelzijn in de vleesverwerkende bedrijven.
Slim cameratoezicht
Naast de controle door de Animal Welfare Officers worden er innovatieve technieken gebruikt voor een extra borging van dierenwelzijn. Bij alle Nederlandse vleesverwerkende bedrijven is continu cameratoezicht. De toezichthouder kan deze beelden bekijken. In 2021 is een pilot gestart bij Ekro in Apeldoorn met slim cameratoezicht dat afwijkend gedrag kan signaleren. Na succesvolle afronding is in 2023 dit slimme cameratoezicht op alle Nederlandse kalverslachterijen van de VanDrie Group geïmplementeerd.
De VanDrie Group werkt samen met Deloitte om deze computermodellen te ontwikkelen en optimaliseren, zodat we zelfstandig incidenten kunnen traceren. De gebruikte modellen kunnen te volle stallen signaleren en onnodig fysiek contact tussen een medewerker en een dier.
Gedragscode Dierenwelzijn
De VanDrie Group heeft haar beleid bij de Nederlandse vleesverwerkende bedrijven geconformeerd aan de gedragscode dierenwelzijn van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De gedragscode voorziet onder andere in een jaarlijkse training van slachterijmedewerkers, intensieve cameramonitoring, het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de inzet van camera’s en kennisuitwisseling tussen bedrijven om het lerend vermogen te vergroten. In de gedragscode is daarnaast de verplichting opgenomen om externe specialisten de borging van het dierenwelzijn in de vleesverwerkende bedrijven te laten beoordelen.
Inspectieresultaten onafhankelijke certificerende partijen
Onze Nederlandse vleesverwerkende bedrijven Ameco, ESA, Ekro en T. Boer & zn staan net als andere grote- en middelgrote slachterijen in Nederland onder permanent toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat betekent dat er toezicht wordt gehouden op dierenwelzijn en voedselveiligheid.
We merken in onze vleesverwerkende bedrijven dat de toezichthouder een zerotolerantiebeleid voert. Ook op procesonderdelen waar dit vanuit een dierenwelzijns- of voedselveiligheid oogpunt geen vereiste lijkt te zijn. De toezichthouder voelt zich meer en meer genoodzaakt om publieke belangen leidend te laten zijn in haar besluitvorming. En omdat publieke belangen niet enkel gebaseerd zijn op feiten, ontstaat steeds vaker een situatie dat niet alleen het risico maar ook beeldvorming gezamenlijk invloed hebben op het vaststellen van tekortkomingen. Wij zullen in geval van onterechte besluiten daarom ook steeds vaker beslissen tot een gang naar de rechter. Uit jurisprudentie blijkt gelukkig ook dat bevindingen niet altijd terecht blijken.