Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Voortgang MVO doelen

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Voedselveiligheid

Alhoewel het soms een vanzelfsprekendheid lijkt, is voeder- en voedselveiligheid een uitermate belangrijke strategische pijler voor ons als producent. We blijven investeren in kwaliteitszorg om deze veiligheid te garanderen. Ons unieke kwaliteitssysteem Safety Guard helpt mee om binnen alle productieschakels de hoogste standaarden op het gebied van voedselveiligheid te borgen. Zo kunnen we de hoogwaardige, veilige en voedzame eiwitrijke producten leveren, die afnemers van ons verwachten.

Transparantie en traceerbaarheid

Wij zetten in op het verzekeren van ketentransparantie en traceerbare productinformatie.

Safety Guard

Met Safety Guard, het kwaliteitssysteem van de VanDrie Group, kunnen in elke schakel van de keten de garanties afgegeven worden die wereldwijd gevraagd worden. Of het nu gaat over wat er gebeurt in de kalverhouderij, tijdens de productie van diervoeder of in de vleesverwerkende bedrijven, overal wordt gewerkt volgens de normen van Safety Guard.

De basis van dit kwaliteitssysteem is ISO 22000. Ook beschikten in 2024 de verschillende dochterbedrijven van de VanDrie Group over onder andere GMP+-, IFS- en ISO 14001-certificeringen. Vitaal Kalf is het kwaliteitssysteem van de Nederlandse kalversector. In dit kwaliteitssysteem zijn regels opgenomen over hygiëne, kalvergezondheid, dierenwelzijn, voerkwaliteit, medicijnengebruik en -registratie.

Vitaal Kalf
De Nederlandse kalverhouders waar de VanDrie Group mee samenwerkt, moeten voldoen aan de eisen van Vitaal Kalf. Zij worden hierop gecontroleerd door de onafhankelijke Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV). Daarnaast voert SKV-monsternames en visuele controles uit bij kalverhouders en de vleesverwerkende bedrijven, om te garanderen dat kalfsvlees wordt geproduceerd zonder gebruik van ongewenste groeibevorderende middelen. Met Safety Guard en Vitaal Kalf samen, borgen we kwaliteit in de totale productieketen.

ISO 22000
ISO 22000 is een internationale voedselveiligheidsnorm die ontworpen is met doel om consumenten van veilig voedsel te voorzien. De norm regelt dat bedrijven continu hun voedselveiligheidsmanagementsysteem moeten actualiseren en verbeteren.

GMP+
GMP+ staat voor Good Manufacturing Practice, oftewel een goede manier van produceren. Concreet betekent dit dat in de GMP+ normering van A tot Z is vastgelegd hoe een veilig diervoederproduct is samengesteld, geproduceerd en geborgd.

IFS
International Featured Standards (IFS) wordt ook wel de Duits/Franse tegenhanger van de Engelse BRC-standaard (British Retail Consortium) genoemd. De standaard is ook erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI).

ISO 14001
ISO 14001 is dé norm voor milieumanagement. Deze norm verplicht bedrijven om passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen.

Traceerbaarheid door de keten

Een uniek onderdeel van Safety Guard is het traceabilitysysteem. Hiermee houden we precies bij welke grondstoffen worden verwerkt in diervoeder, waar deze vandaan komen en naar welke houderijen de batches diervoeder gaan. De kalveren beschikken over unieke oornummers die altijd met het dier verbonden blijven. Zo weten we op welk bedrijf het dier geboren en gehouden is. In de vleesverwerkende bedrijven blijft de unieke code met de producten verbonden. Hierdoor is elk individueel stuk vlees terug te traceren naar bijvoorbeeld een individueel ingrediënt in het diervoeder.

Controles, toezicht en interne audits

Onze bedrijven worden met regelmaat of dagelijks gecontroleerd door de nationale overheids- organisaties, zoals in Nederland door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De vleesproducerende bedrijven staan onder permanent toezicht van de NVWA. Daarnaast voeren zelf aangestelde interne auditoren, via een vastgesteld programma, interne controles uit bij de diervoeder- en vleesproducerende dochterorganisaties. In 2022 is een uitgebreid driejarig opleidingsplan voor deze auditoren vastgesteld. Zo wordt op een gestructureerde manier de kennis en vaardigheden van de auditoren op peil gehouden om hiermee bij te dragen aan het continue verbeterproces. Daarnaast vinden zeer regulier audits plaats door klanten of buitenlandse overheidsorganisaties.

HACCP

In de vleesproductie is hygiëne een cruciale factor. Producten van dierlijke oorsprong bevatten onvermijdelijk micro-organismen. Het is aan ons om te zorgen dat onze praktijk zo is ingericht dat wij binnen de normen werken. Onze vleesproducerende bedrijven werken daarom op basis van HACCP. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een risico-inventarisatie voor levensmiddelen.

De bedrijven hebben alle potentiële gevaren geïnventariseerd en reële gevaren aangewezen. Daartoe zijn kritische beheerspunten (CCP’s) vastgesteld. Dit zijn punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen, geëlimineerd of tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht. Per CCP zijn de kritische grenzen aangegeven en hoe deze grenzen bewaakt worden. Ook zijn correctieve acties vastgelegd. Deze worden genomen als uit de monitoring blijkt dat een CCP niet voldoende wordt beheerst. Verificatie wordt toegepast om periodiek vast te stellen of de HACCP-aanpak effectief is.

Over dit alles wordt documentatie en registratie gevoerd. Praktisch gezien ziet de HACCP-aanpak bijvoorbeeld toe op het aanleveren van schone dieren, het gebruik van schone messen en apparaten, juiste sterilisatie, goede persoonlijke hygiëne van medewerkers, intensieve schoonmaak van productieruimten en het voorkomen van condens. We monitoren onze inzet om onze naleving op dit thema aan te tonen. Dit houdt in dat we veel monsters nemen van de producten en de omgeving. Zo nemen we monsters van karkassen om te testen op de aanwezigheid van bijvoorbeeld E-coli of salmonella.

Labora

Onderdeel van de VanDrie Group is Labora, een onafhankelijk en dienstverlenend laboratorium - ISO 17025-geaccrediteerd en gespecialiseerd in chemisch en microbiologisch onderzoek. Labora voert onderzoeken uit voor producenten, leveranciers en handelaren van grondstoffen en levensmiddelen en voor de VanDrie Group productiebedrijven. Zo maken we onze garanties werkelijk aantoonbaar.

Inspectieresultaten onafhankelijke certificerende partijen

Onze Nederlandse vleesverwerkende bedrijven Ameco, ESA, Ekro en T. Boer & zn staan net als andere grote- en middelgrote slachterijen in Nederland onder permanent toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat betekent dat er toezicht wordt gehouden op dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Bij onze Nederlandse vleesverwerkende bedrijven is de afgelopen jaar weinig ruimte meer om risicobeoordelingen uit te voeren en op basis daarvan te beoordelen of een recall noodzakelijk is of niet. Aanscherping in het beleid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ligt hieraan ten grondslag. Een overschrijding van een norm leidt tegenwoordig vrijwel altijd tot een recall. Ook al blijkt uit gedegen risicoanalyses dat er geen sprake is van een risico voor de voedselveiligheid, bijvoorbeeld bij administratieve zaken. Van de geregistreerde GFL-meldingen en eventuele terugroepacties is ook in 2024 zeer waarschijnlijk geen sprake geweest van een verhoogd risico voor de voedselveiligheid. Meldingen waren hoofdzakelijk op basis van het voorzorgsprincipe en/of gerelateerd aan het zerotolerantiebeleid van de toezichthouder. Om de kwaliteit van onze producten te allen tijde te waarborgen en om twijfel hierover volledig weg te nemen, heeft de VanDrie Group uiteraard elk verzoek tot melding en of recall uitgevoerd. Afnemers zijn daarbij altijd volledig geïnformeerd over de achterliggende oorzaak.

Naast de toezichthouder zijn er verschillende onafhankelijke certificerende instanties die onze processen toetsen op borging van o.a. traceerbaarheid, voedselveiligheid, hygiënische werken. In 2024 zijn de voor ons relevante audits met succes doorlopen.