Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De wereld om ons heen

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Onze maatschappelijke rol benutten

De aard en frequentie van onze gesprekken of overleggen zijn, net als onze stakeholders zelf, divers. We werken niet alleen samen met veehouders, maar ook met lokale partners en internationale afnemers. We onderhouden nauwe banden met onze stakeholders en hebben veel contact op elk niveau, over een veelheid aan materiële onderwerpen. Ook nodigen we regelmatig klanten, veehouders en lokale overheden uit om ons bedrijf te bezoeken. We delen informatie over strategische zaken en langetermijnontwikkelingen met stakeholders op beleidsniveau.

We zijn daarnaast lid van of betrokken bij diverse organisaties en brancheverenigingen. De directie van de VanDrie Group is actief betrokken bij overleggen met deze organisaties. Uitwerking van de dialogen vindt veelal plaats op andere niveaus binnen de organisatie.

Stakeholders in beeld

Wij hebben onze stakeholders gecategoriseerd in twee niveaus: primair en secundair. Primaire stakeholders zijn personen of organisaties waarmee we op dagelijkse basis nauw samenwerken in de keten en waarbij de wederzijdse afhankelijkheden zeer duidelijk zijn. De secundaire stakeholders zijn personen of organisaties die niet zo zeer op dagelijks en uitvoerend niveau, maar op strategisch niveau belangrijk voor ons zijn.

Primaire stakeholders

Afnemers

Voor de verschillende producten die we maken, hebben we diverse afnemers. De contacten met deze afnemers zijn erg frequent – via dagelijks klantcontact - en vinden bijna allemaal plaats via de individuele VanDrie-bedrijven. Ook nodigen we onze klanten geregeld uit op onze bedrijven. Zo krijgen we informatie en kunnen we inspelen op klantwensen. Dat helpt ons om de afzet van de producten te garanderen en onze marktpositie te behouden.

Melkveehouders

Melkveehouders zijn cruciaal voor onze organisatie. Via de veehandel komt een deel van hun kalveren in onze keten. We onderhouden actief contact via Alpuro Breeding en CIMA Breeding, nemen deel aan studiemiddagen bij boeren(organisaties) en zijn via brancheorganisaties betrokken bij bestuurlijke overleggen met de melkveehouderij. We zien ruimte voor ontwikkeling. We willen de samenwerking met de melkvee- en kalverhouderij versterken. We zijn immers een gezamenlijke keten. Zo willen we diergezondheid en dierenwelzijn naar een nog hoger niveau brengen.

Leveranciers

We zijn afhankelijk van verschillende toeleveranciers, bijvoorbeeld voor de grondstoffen die we gebruiken voor de voeders. De relatie is niet alleen commercieel gedreven, maar heeft ook als doel om de kwaliteit te bewaken. We gaan actief de dialoog aan over kwaliteitsnormen en het verbeteren van duurzaamheid van grondstoffen. Dit doen we via direct klantcontact en audits.

Medewerkers

Onze medewerkers zijn belangrijk voor ons. We geven regelmatig updates over onze activiteiten via nieuwsbrieven en social media. Daarnaast voeren we periodiek ontwikkelgesprekken en hebben we verschillende ondernemingsraden en klankbordgroepen. Moeilijke gesprekken willen we niet uit de weg gaan. Elk bedrijf heeft daarom meerdere vertrouwenspersonen en een klokkenluidersregeling. Dit ondersteunt onze inzet voor goed werkgeverschap.

Kalverhouders

De kalverhouders waarmee we werken in Nederland, België, Frankrijk en Italië, zijn zelfstandige ondernemers. Naast de bedrijven die kalveren op contractbasis houden en bij ons zijn aangesloten, zijn er ‘vrije kalverhouders’: kalverhouders die dieren voor eigen rekening en risico houden. De contacten met kalverhouders zijn zeer frequent. Onze rayonbeheerders, medewerkers die technische ondersteuning bieden, komen minimaal eenmaal per twee weken bij elke kalverhouder op bezoek. We werken daarmee samen aan een voedselveilige, duurzame en diervriendelijke productie.

Transporteurs

We werken samen met verschillende transporteurs, bijvoorbeeld voor het vervoer van grondstoffen, voeders en kalveren. Er is veel contact en daarbij is voornamelijk aandacht voor het praktische proces. Ook nemen we geregeld de tijd om de gesprekken met transporteurs te verdiepen, bijvoorbeeld over thema's als duurzaamheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Zo richten we op basis van samenwerking onze transportstromen toekomstgericht in.

Secundaire stakeholders

Omwonenden

Onze bedrijven liggen in diverse gemeenten in Nederland, Italië, Frankrijk, Duitsland en België. Onze productielocaties kunnen invloed hebben op de leefomgeving van mensen die in de buurt wonen. We vinden het belangrijk om met hen in gesprek te blijven. We organiseren daarom geregeld overleggen met omwonenden en lokale ondernemers en geven informatie over onze activiteiten op social media en in de lokale pers. We willen hiermee de mogelijke negatieve impact op de lokale omgeving reduceren.

NGO’s

Non-gouvernementele organisaties (NGO's) zijn partijen die zich richten op een verondersteld maatschappelijk belang. Gezien de context waarin we opereren, gaat dat belang ook over onze activiteiten. We willen op basis van respect en wederzijdse, constructieve houding het gesprek voeren met NGO's. Dit uit zich bijvoorbeeld in een actieve en constructieve deelname van onze branchevereniging in convenantsgesprekken. We informeren Ngo's via nieuwsbrieven, social media of bezoeken. Dit helpt om onze strategie scherp te houden.

Overheden

Overheden zijn op verschillende niveaus van invloed en van belang: lokaal, regionaal, nationaal en Europees. De thema's die we bespreken zijn per niveau verschillend. Soms gaat het over vergunningen van onze bedrijven, dan weer over generiek beleid. We gaan daarom gericht per niveau de dialoog aan. Dat is essentieel voor het behoud van onze marktpositie en het draagvlak voor onze activiteiten.

Controlerende instanties

Omdat we levensmiddelen produceren, worden we intensief gecontroleerd. Dit heeft vooral betrekking op naleving en handhaving. De controlerende instanties komen zowel uit het publieke als het private veld. In het contact met deze instanties zijn een open houding en de wil om te verbeteren onze uitgangspunten. Zo willen we onze productie verbeteren en aan de hoogste normen blijven voldoen, die afnemers en consumenten van ons verwachten.

Brancheorganisaties

Om samenwerking te bevorderen en kennis uit te wisselen, zijn we lid van diverse brancheorganisaties. Vaak zijn we hierin ook bestuurlijk actief. Deze organisaties zijn in Nederland bijvoorbeeld de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) en Nevedi (de Nederlandse diervoedervereniging). In de verschillende gremia van die brancheorganisaties spreken we over duurzaamheid, diergezondheid, dierenwelzijn voedselveiligheid en goed werkgeverschap. Dit helpt om onze strategie scherp te houden.

Financiële instellingen

We onderhouden intensieve relaties met financiële instellingen, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en accountantskantoren. Inhoudelijk gaat het dan bijvoorbeeld over financieel toezicht, vermogensbeheer, het verbeteren van de duurzaamheidspositie en de ontwikkelingen in wet- en regelgeving in het kader van compliance.

Onderwijs- en kennisinstellingen

We werken in verschillende projecten samen met overheden en onderwijs- en kennisinstellingen. Voorbeelden daarvan zijn de Regio Food Valley, provinciale en nationale overheden, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente en Eindhoven University of Technology, Aeres Hogeschool en SVO vakopleidingen food. Ook bieden we studenten van de verschillende onderwijsinstellingen de mogelijkheid bij ons stage te lopen of een afstudeerproject uit te voeren. Dit helpt ons innovatie te stimuleren, talent te ontdekken en nieuwe medewerkers aan te trekken met het uiteindelijke doel om de VanDrie Group duurzaam in te richten.  

Materialiteitsanalyse en - matrix

Elke drie jaar voert de VanDrie Group een uitgebreide materialiteitsanalyse uit. Zo bepalen we door stakeholderconsultatie wat zowel intern als extern de belangrijke beleidsthema’s zijn. Dit helpt enerzijds om onze huidige strategie te valideren en de thema’s in kaart te brengen waarop we op strategisch niveau moeten sturen. Anderzijds helpt het ons om vast te stellen over welke thema’s we moeten rapporteren.

In 2021 hebben we voor het laatst een materialiteitsanalyse uitgevoerd. We vinden een thema van materieel belang als het effect heeft op de besluitvorming van stakeholders of significante impact heeft op onze eigen organisatie. Vanuit de analyse vormen we de materialiteitsmatrix. Deze matrix is een belangrijk uitgangspunt voor de wijze waarop we rapporteren in dit verslag.

Via een enquête hebben 62 externe stakeholders aangegeven welke thema’s zij het meest belangrijk vinden voor de VanDrie Group. Hoe vaker een bepaald thema is genoemd door de stakeholders, hoe ‘hoger’ dat thema in de matrix is geplaatst. Zestien directie- en managementteamleden van de VanDrie Group hebben vervolgens bepaald welke thema’s de meeste impact hebben op de organisatie op financieel, sociaal en milieu-vlak. Hoewel elke stakeholdergroep vertegenwoordigd is in deze analyse, was het percentage reacties uit Nederland relatief hoog. Dit heeft als gevolg dat het verslag voornamelijk op basis van een Nederlandse blik is geschreven.

De materiële thema's zijn gelinkt aan onze vijf strategische pijlers en aan onze belangrijkste risico’s. De materialiteitsmatrix maakt duidelijk over welke materiele thema’s we rapporteren in het hoofdstuk Onze Resultaten. Dit zijn: strategische innovatie, verantwoorde corporate governance en ethiek, circulaire productie, broeikasgasemissies in de keten, transparantie en traceerbaarheid, diergezondheid en dierenwelzijn in de keten, veiligheid, gezondheid en welzijn van onze medewerkers en aantrekken, behouden en opleiden van onze medewerkers.

CSRD

In 2024 is een nieuwe materialiteitsanalyse uitgevoerd, op basis van het aspect dubbele materialiteit. Dit houdt in dat twee zaken in beeld zijn gebracht, namelijk 1) de impact van de activiteiten van de VanDrie Group op ecologische, sociale en governance (ESG) thema’s en 2) de financiële gevolgen van ESG-thema’s voor de VanDrie Group . Hoewel we zien dat veel thema’s uit eerdere materialiteitsanalyses nog altijd actueel zijn, is de relevantie en definitie vastgesteld in lijn met de aankomende wetgeving voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage. In het jaarverslag over 2024 zal de nieuwe materialiteitsanalyse toegepast worden.