Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Voortgang MVO doelen

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Onze marktpositie

We willen onze klanten kwalitatieve producten leveren, met hoge toegevoegde waarde en zo min mogelijk negatieve impact. Integer werken en met respect omgaan met mens en dier is in alles wat we doen een absoluut vereiste. We zoeken telkens naar nieuwe markten of afzetkanalen waar wij met onze producten van toegevoegde waarde kunnen zijn en waar we bij kunnen dragen aan de vraag naar veilige en voedzame dierlijke eiwitten. Ook investeren we in optimale verwaarding.

Wij zijn een voedingsmiddelenproducent en willen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. In de maatschappij leven er verschillende beelden over onze productieketen. Wij dragen zorg voor een transparante manier van werken en delen onze ambities op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en duurzaamheid. Door te investeren in innovatie en nieuwe technologieën, blijven we ontwikkelen en dragen we tegelijkertijd bij aan oplossingen voor de uitdagingen waar onze sector voor staat. We werken integer en brengen dit thema actief onder de aandacht bij onze medewerkers en samenwerkingspartners.

Strategische innovatie

We ontwikkelen en implementeren innovatieve oplossingen en nieuwe technologieën in onze activiteiten en toeleveringsketen om onze efficiëntie en duurzaamheidsinspanningen te verbeteren.

Op verschillende plekken in onze bedrijven werken we aan innovatie. Meest zichtbaar is ons eigen Research&Development-team dat zich dagelijks bezighoudt met onderzoek op het gebied van diergezondheid, duurzaamheid, robotica en smart farming. Het R&D-team toetst bij drie eigen onderzoekscentra innovaties in de praktijk. Dit gebeurt bij DrieVeld, De Haar en De Tweeling.

In de brancheorganisaties waarin we actief zijn, worden diverse onderzoeken gedaan, zoals publiek-private samenwerkingen (PPS). Wij leveren hier in kind en soms in cash bijdragen aan. Zo zijn we betrokken bij de volgende onderzoeken vanuit Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK).

  • PPS Klimaatmonitoring
    Dit project heeft als doel om de monitoring van klimaateffecten van de Nederlandse Agro & Foodproductie op basis van de ketenbenadering en de nationale benadering beter op elkaar te laten aansluiten. Het project heeft een looptijd tot en met 2023.

  • PPS Stalklimaat
    Dit project heeft als doel het ontwerp van meerdere technische concepten voor emissiearme houderijsystemen in de kalverhouderij met als uitgangspunt brongerichte vermindering van emissies. Dit op zo’n manier dat ook vooruitgang optreedt wat betreft stalklimaat, diergezondheid en -welzijn. Het project heeft een looptijd tot en met 2023.

  • PPS Betere stal, betere mest, betere oogst
    Dit onderzoek brengt de knelpunten en kansen in beeld van mestverwerking en draagt daar waar mogelijk aanvullende bewerkingen, maatregelen en aanpassingen van stalsystemen aan. Daarbij wordt rekening gehouden met de mestverwerkingsplicht en gekeken naar kansen als groene gasproductie, kunstmestvervangers en kostenbesparing in logistiek (en het bijbehorende effect op duurzaamheid). Het project heeft een looptijd tot en met 2024.

  • PPS Versnellingsagenda Innovatie voor een Duurzame Veehouderij
    Dit project, waarin naast sectorpartijen ook zes provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deelnemen, heeft als doel om aan de hand van in totaal 32 innovaties tot haalbare en betaalbare oplossingen te komen op het gebied van verlagen van emissies en mestdruk. Naast innovatieve manieren om emissies en mest te verminderen, is er binnen dit project bijzondere aandacht voor methodes om emissies te monitoren en het juridisch borgen en financieren van innovaties.

  • PPS Kijk op het kalf
    In 2022 is vanuit GLB-middelen een subsidie toegekend aan het project 'Kijk op het kalf'. In dit project wordt een nieuwe werkwijze tussen melkvee- en kalverhouderij onderzocht, waarbij de gezondheid van het kalf centraal staat. Dit project startte in 2023 en omvat een 'kalverpaspoort' en gezondheidschecklist voor kalveren. Pas als een kalf aan alle criteria van deze checklist voldoet en een dierenarts het kalf gezond verklaart, wordt het vervoerd. Ook krijgt het kalf op zowel melkvee- en kalverhouderij dezelfde voeding. Doel van het project is om nieuwe inzichten te krijgen waarmee de stap van melkveehouderij naar kalverhouderij voor de gezondheid van dieren verder verbeterd kan worden. het project heeft een looptijd tot 2024.

Verantwoorde corporate governance ethiek

We willen zakendoen op een open en verantwoorde manier. Dat betekent dat we inzicht geven in onze resultaten, integer zijn in de manier waarop we werken en respectvol omgaan met mens, dier en milieu.

Cultuur, gedragscode en klokkenluidersregeling

Betrokken medewerkers die werk doen waar ze goed in zijn in een veilige werkomgeving vormen de spil van ons bedrijf. Waarden als betrokkenheid, aandacht voor kwaliteit en verantwoordelijkheid passen bij het familiebedrijf dat de VanDrie Group is. Dat betekent dat we ook eerlijk zakendoen en zorgen dat voedselveiligheid en dierenwelzijn altijd in acht worden genomen. De VanDrie Group heeft een gedragscode, ons kompas, een klokkenluidersregeling die intern bekend staat als SpeakUp en een gids voor eerlijk zakendoen.

Gedragscode dierenwelzijn 

De Nederlandse slachterijen van de VanDrie Group hebben de gedragscode dierenwelzijn van de Nederlandse Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) ondertekend. Deze code met bovenwettelijke eisen voorziet onder andere in een jaarlijkse training van slachterijmedewerkers, intensieve cameramonitoring, het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de inzet van camera’s en kennisuitwisseling tussen bedrijven om het lerend vermogen te vergroten. In de gedragscode is daarnaast de verplichting opgenomen om externe specialisten de borging van het dierenwelzijn in de slachterijen te laten beoordelen. De COV rapporteert jaarlijks over de werking, de naleving en de resultaten van de gedragscode.

Palmolieproductie

Olie en vetten zijn een belangrijke energiebron in de voeders die wij maken; zij leveren het essentiële vetzuren (linolzuur en linoleenzuur) die niet zelf door een dier kunnen worden aangemaakt. Deze essentiële vetzuren helpen vervolgens bij de opname van vitamines en zijn dus onmisbaar om een goede gezondheid van kalveren te borgen. Belangrijke grondstoffen voor deze essentiële vetzuren zijn palmolie en afgeleide palmolieproducten.

Ook in kalvermelk wordt palmolie gebruikt. Ongeveer 0,55 procent van de voeding van kalveren bestaat uit palmolie, die vooral uit Azië komt (40 procent komt uit Maleisië en Indonesië). Daarnaast komt 40 procent uit Latijns-Amerika, voornamelijk uit Honduras, Guatemala en Colombia. De resterende 20 procent komt uit Papoea-Nieuw-Guinea en Afrika. De VanDrie Group conformeert zich aan de afspraken van Nevedi, dat alle palmolie en aanverwante producten die haar leden inkopen vanaf 2024, 100% volledig RSPO-gecertificeerd zijn.

In 2022 zijn we lid geworden van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Dit is een multistakeholderorganisatie die de standaard bepaalt voor duurzame palmolieproductie en regels stelt, zoals geen regenwoud kappen en het naleven van mensenrechten. Wij nemen enkel gecertificeerde palmolie af met de vastgestelde eisen door RSPO.

Verantwoorde inkoop soja

Onze kalvervoeders bevatten in vergelijking met andere diervoeders geringe hoeveelheden soja. Ongeveer 4 procent van de voeding van kalveren bestaat uit sojaproducten. De meeste soja wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika (Brazilië en Argentinië) en Noord-Amerika. Dit doen we omdat er nog geen goed of onvoldoende Europees alternatief voor soja beschikbaar is. Daarnaast heeft soja de laagste footprint per kilogram eiwit in vergelijking met andere eiwitten zoals erwten, bonen en lupinen uit Europa.

Bij de inkoop van soja worden de Soy Sourcing Guidelines 2021 nageleefd van de European Feed Manufacturers’ Federation (Fefac). Deze richtlijnen zijn opgesteld om verantwoord aankopen te doen van soja. De richtlijnen houden rekening met milieu-, sociale en economische aspecten van sojaproductie en -handel. Bij de inkoop van soja van een bepaald duurzaamheidsschema kunnen we dit schema langs de richtlijn houden om te zien in hoeverre deze hieraan voldoet en dus een goede keuze is. Hiermee borgen wij dat de ingekochte soja voldoet aan belangrijke duurzaamheideisen en dat de soja op een verantwoorde manier geproduceerd is, afkomstig van ontbossingsvrije gronden. De VanDrie Group gebruikt onder andere soja die gecertificeerd is door de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Wij garanderen de gecertificeerde soja met de ‘book & claim’-methode.

Compliance

Animal Rights diende in 2019 een klacht met burgerlijke partijstelling in bij een Belgische onderzoeksrechter wegens vermeende dierenwelzijnsovertredingen in 2018 bij VanDrie België in Hasselt. In 2020 is het onderzoek naar de opgegeven tenlasteleggingen gestart ondanks sluiting van VanDrie België. In 2021 is dit onderzoek voortgezet. De zaak is in 2023 voorgelegd aan de rechter, in het najaar van hetzelfde jaar werd VanDrie België vrijgesproken. Animal Rights heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. We verwachten dat de zaakbehandeling van dit beroep in de loop van 2024 zal starten.

In de zomer en het najaar van 2023 hebben verschillende ngo’s aangegeven via gesprekken en/of rechtszaken verandering bij import van Ierse kalveren te willen bewerkstelligen. In februari 2024 is de VanDrie Group gedaagd in een civiele rechtszaak, aangespannen door ngo Dier en Recht. Dier en Recht vindt dat de VanDrie Group onrechtmatig handelt bij het importeren van Ierse kalveren. Gedurende de tijd dat de zaak onder de rechter is, doen we over deze aantijging geen verdere uitspraken.

In voorgaande jaren zijn vanuit de omgeving van Brons Mengvoeders diverse klachten binnengekomen over geluid, geur of verkeersveiligheid. Wij nemen deze klachten serieus en daarom vonden in 2023 verschillende inloop- en informatieavonden plaats waarin Brons de omwonenden en het provinciaal en lokaal bestuur informeerden over onze aanpak.