Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Voortgang MVO doelen

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Duurzaamheid

We zetten in onze keten in op maximale benutting van (alternatieve) grondstoffen en neven- en reststromen. Tegelijkertijd verduurzamen we productieprocessen. Zo geven we invulling aan de ambities voor een circulair landbouwsysteem. We passen slimme technologieën toe in onze bedrijven en ontwikkelen innovatieve oplossingen die emissies in de kalverhouderij terugdringen. Daarmee zetten wij ons in om te produceren in balans met natuur en omgeving. Ook werken wij aan verdere verlaging van de footprint van onze organisatie en producten.

Circulaire productie

De VanDrie Group werkt zoveel mogelijk met bijproducten of reststromen. We werken aan het verder vergroten van het aandeel circulaire grondstoffen en het reduceren van onze footprint. Onze afvalstromen beperken we tot een minimum. Zo dragen we bij aan het sluiten van kringlopen en efficiënte productie.

Kalveren

Alle kalveren die de VanDrie Group aankoopt voor de productie van kalfsvlees zijn afkomstig van de melkveehouderij. Een koe moet ieder jaar kalveren om melk te geven. Niet ieder kalf kan de melkveehouder gebruiken voor vervanging van zijn eigen melkveestapel. De kalveren die op deze wijze overblijven, krijgen een waardevolle bestemming in de kalverhouderij.

De kalveren in onze Nederlandse integratie komen voornamelijk van Nederlandse melkveehouderijen, 61 procent. Daarnaast neemt de VanDrie Group kalveren af in het buitenland. Uit buurland Duitsland komt 28 procent, de resterende 11 procent komt uit andere EU-lidstaten.

Zuivelgrondstoffen

De productie van zuivelgrondstoffen doen we volledig met reststromen die vrijkomen bij het maken van producten als kaas. Door ons productieproces maken we deze reststromen geschikt voor humane of dierlijke consumptie. Onze inzet is om deze grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. In 2023 hebben we 290.000 ton zuivelgrondstoffen geproduceerd.

Diervoeders

We maken en verhandelen complete en voedzame diervoeders die voor een groot deel zijn samengesteld uit reststromen, zoals resteiwitten uit de zuivelindustrie en resttarwes. 91% van de grondstoffen die we benutten bij het produceren van kalvermelk is circulair. 

Monitor Duurzaam Diervoeder

Onder de vlag van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) werken we sinds 2022 aan een monitor Duurzaam Diervoeder om de verduurzaming van diervoeder meetbaar te maken. Wij willen een belangrijke bijdrage leveren aan kringlooplandbouw en aan het verlagen van de milieu-impact van onze keten via het diervoederspoor. Met de Monitor Duurzaam Diervoeder maken we via Nevedi de sectorale inzet meetbaar voor onszelf én voor de overheid, ketenpartijen en maatschappelijke stakeholders. De ambitie is om vanaf 2024 met alle Nevedi-leden te werken met een gemeenschappelijk dashboard. Uiteraard is het daarbij belangrijk dat de uitkomsten van het opgezette reken- en monitoringssysteem erkend worden door ketenpartijen, maatschappelijke organisaties en de overheid.

Vlees- en bijproducten

De VanDrie Group levert zowel hele karkassen, ruggen of nekken, als kleinere stukken vlees, zoals schnitzels, entrecotes en ribeyes. Een kalf bestaat echter uit veel meer dan vlees. Ook minder voor de hand liggende delen van het kalf en rund krijgen een bestemming, zoals beenderen en vetten. Door het aanpassen van processen en het slimmer uitsnijden van producten zijn we steeds beter in staat om een betere benutting te realiseren. Ook de delen die niet geschikt zijn voor consumptie door mensen, krijgen een waardevolle bestemming. Soms zelfs in de humane gezondheidszorg. Zo benutten we alles en wordt niks verspild.

Kalfsvellen en runderhuiden

Het vel wordt verwerkt tot leer. De eerste stap van dit proces vindt plaats in onze eigen keten. Wereldwijd is er een grote vraag naar kalfsvellen, vanwege de fijne structuur en goede toepassingsmogelijkheden. De vellen gaan na het looien als leer naar producenten van schoenen, tassen en kleding.

Broeikasgasemissies in de keten

Broeikasgasemissies dragen bij aan de opwarming van de aarde. De reductie van de uitstoot van deze gassen is daarom essentieel. Bij de processen in onze bedrijven komen echter nog steeds broeikasgassen vrij. Bijvoorbeeld bij het koelen van vlees, het verwarmen van onze locatie of het inkopen van energie. Indirect dragen transport en de uitstoot op houderijen bij. Kalveren stoten methaan uit. Methaan is een broeikasgas dat bijdraagt aan de versterking van het broeikaseffect. Dit betekent dat we in elke ketenschakel reducerende maatregelen moeten nemen. Om emissies te reduceren binnen de kalverhouderij werken we samen met verschillende kennispartners.

Footprint van onze producten

De Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) heeft in 2013 en 2020 de footprint van in Nederland geproduceerd kalfsvlees uit laten rekenen door Blonk Consultants. Deze milieu-impact betreft naast CO2-equivalenten subonderdelen, zoals energiegebruik, landgebruik, verzuring en eutrofiëring (vermesting) voor de productie van kalfsvlees. De VanDrie Group heeft als sectorpartij en lid van SBK een aanzienlijke in kind-bijdrage geleverd aan het berekenen van deze levenscyclusanalyse (LCA).

Naast de sectorale LCA zetten we in op het in kaart brengen van onze Corporate footprint, ook wel Organizational Environmental Footprint genoemd. Dit doen we aan de hand van het Greenhouse Gas Protocol. Waar oorspronkelijk onze focus lag op het in kaart brengen van de Nederlandse situatie, doen we dit tegenwoordig op Europees niveau, waarbij we iedere onderneming binnen de VanDrie Group al naar gelang materieel belang meenemen.

Scope 1 & 2-emissies

Momenteel voeren we onze berekening over onze scope 1 en 2-emissies uit. Dit zijn emissies die plaatsvinden op onze bedrijfslocaties, met eigen materieel of door energie- en hittebronnen die we zelf inkopen. Hoewel we onze impact hier in kaart brengen, houdt dit onze bedrijven niet tegen om verder te verduurzamen.

Zo breidt het aandeel hernieuwbare energie die we zelf opwekken of inkopen gestaag uit. Zo hebben bedrijfslocaties in Frankrijk en Nederland geïnvesteerd in zonnepanelen. Bovendien is er aandacht voor het verminderen van energieverbruik en het efficiënter produceren. Door warmte die ontstaat bij verschillende processen terug te winnen en opnieuw in verschillende processen in te zetten, weten we steeds vaker meer handelingen met hetzelfde energieverbruik te realiseren. Verschillende van onze bedrijven hebben zichzelf al ambitieuze doelen gesteld. Zo verwachten onze Nederlandse vleesverwerkende bedrijven in 2025 nagenoeg gasloos te kunnen werken. Daarbij wordt in alle fases rekening gehouden met de voedselveiligheid en kwaliteit van onze producten. Hierbij worden geen concessies gedaan.

Scope 3-emissies

Zoals de meeste bedrijven vindt voor onze organisatie naar verwachting veruit de meeste uitstoot plaats in onze ‘upstream’ en ‘downstream’-keten. Nadat we onze impact in deze scope in kaart hebben gebracht, zijn we van plan om samen met betrokken stakeholders in de verschillende ketenschakels gericht te werken aan het verder reduceren van onze emissies.